dimarts, 2 de novembre del 2010

Biblioteca online

L'altre dia m'explicava una bibliotecària que l'hi havien demanat si podria ordenar els llibres d'una altra manera perquè així n'hi cabessin més (hi havia estants on se podien posar més llibres) i ella va dir que no perquè el sistema que s'empra (sistema de classificació decimal universal, o CDU) és un sistema consensuat a tot europa i d'aquesta manera qualsevol bibliotecari sap on és un llibre encara que no treballi allà, i el mateix passa amb els usuaris avançats, deia ella, que no l'hi han de demanar ajuda per a trobar un llibre. Més tard en la mateixa conversa sorgia el tema del catàleg col·lectiu, una eina que no empra quasi bé ningú i que és més que útil i a més fa "usuari avançat".
Em vaig avesar a emprar el catàleg virtual de les biblioteques de Barcelona i és per això que ara també empro el de les Balears. Es tracta d'una eina d'internet que ens permet saber si podem trobar un llibre que cerquem i a quina biblioteca és aquest llibre tan sols introduint el títol o buscant pel nom de l'autor entre d'altres. Està clar que encara queda feina per a fer, estaria molt bé per exemple poder reservar aquest llibre online o poder demanar que el portassin a la biblioteca que t'agafa més a prop també online. Tanmateix això se pot fer, això si, s'ha de demanar en persona, però si saps que un llibre és a la biblioteca de Capdepera i tu vius a Ciutat i te fa peresa anar a Capdepera pots demanar que te'l facin arribar a la teva biblioteca de Ciutat. Ara bé, com sabem que no farem el viatge en va? Fàcil, us proposo un exercici:
1.- Entrau a la pàgina del catàleg col·lectiu de les biblioteques
2.- Introduïu el següent títol: El dimoni de l'ampolla (No hi és? Passa al punt 3; No hi és passa al punt 4)
3.- Si no hi és pot ser que el títol estigui mal escrit. Aleshores podem cercar per autor o per paraula clau. Només s'ha de canviar el criteri de cerca del menú desplegable (1 a la fotografia). Selecciona "Autor". Assegura't que al camp 3 de la fotografia està seleccionat "Veure catàleg complet" i escriu "Stevenson" al camp 2. Recorda que a les biblioteques s'ordena segons el CDU i dins cada secció s'empra l'ordre alfabètic i s'ordena per llinatges per tant si estam cercant a Robert Louis Stevenson cercarem pel llinatge (Stevenson) i a la llista que ens aparegui mirarem només les entrades que tenguin "Stevenson", "Stevenson, R.L.", "Stevenson, Robert Louis" o similars i deixarem tots els altres.
4.- Ara que hem trobat el llibre hem de veure on el podem trobar. Clicam damunt el títol que ens interessa i a continuació ens surt un llistat de les biblioteques on se troba i la disponibilitat (posa o "Disponible" si ningú el té i se pot treure, o "Consulta Sala" si no se pot endur o ens pot posar una data a partir de la qual tornarà a ser a la biblioteca en cas que algú el tengui)
5.- Ara que heu fet això us animo a que cerqueu altres coses: "Papiroflexia" (a paraules clau), "El mar de todos los muertos" a Autor, "Els viatges de Gulliver" a títol, o fins i tot "DVD I2 CAS" a signatura.
6.- Emprau el catàleg sovint, i animau-vos a visitar la biblioteca, fins i tot altres que no siguin la vostra. En la meva feina de contacontes he descobert biblioteques i pobles que realment valen la pena.
Afegeix una imatge

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada