dimarts, 26 de febrer del 2013

Contar una història: desmuntant la Blancaneus

Tant si són fictícies com reals a l'hora d'explicar o inventar històries hem de tenir en compte un parell de coses:

Els detalls no són importants tret de quan ho són. Hem de saber distingir entre detalls importants i detalls sense importància per a saber en quins podem perdre el temps i en quins no. No és important d'on era Cristòfor Colón però si que ho és saber que era navegant. No és important saber que Blancaneus era filla única però si és important saber que era molt maca.

La importància o no d'un detall depèn del pes que tengui en la història.

Però sens dubte l'element més important d'una història és l'acció. Això no vol dir que hagi de tenir tirs, persecucions en moto en contra-direcció i explosions, però si que ha de passar alguna cosa. I el més important no és com passa si no què passa, per què i què provoca.

La madrastra de Blancaneus demana a un caçador que mati a Blancaneus. Sense aquesta acció no hi ha història Això la converteix en el detonant de la història. NO és important si l'ha de matar amb una sageta, amb un punyal o amb un cogombre, SI és important saber per què vol la madrastra que la matin i què provoca la desició de la madrastra. Fins i tot és important saber que el caçador se l'emporta al bosc a matar-la.

El que diferencia el detall importat del bosc i el detall irrellevant de l'arma és que el fet que la facin dur al bosc influirà en el decurs de la història mentre que l'arma no ho farà.

Blancaneus és molt maca, més que la madrastra i la darrera se posa gelosa. Per això la fa matar. I com que és tan maca el caçador no la pot matar però la deixa al bosc.

Que Blancaneus sigui maca és un detall que influirà en el transcurs de la història en diferents moments: determinarà la desició de la madrastra, la del caçador, la dels nanets d'acollir-la, la dels nanets de fer-li un taút de vidre i la del príncep de besar-la. Que és maca és un detall que no podem obviar.

Per altra banda els Grimm podrien haver decidit que la dolenta de la història era la germana de Blancaneus, una amiga, Miss Alemanya 1320 o el fantasma d'una reina i podríen haver decidit enverinant-la donant-la-hi un plàtan. Encara que canviàs la manera la estructura seguiria intacta. Sigui com sigui el que no ajuda a aquesta història en concret és que se conti la història (per posar un exemple) de com va arribar la madrastra a ser tan dolenta o per què se va casar amb el pare de Blancaneus.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada